Osobní odběr Plzeň | Sleva 20% na PRVNÍ objednávku

Co je to Kratom?

Rostlina jménem Kratom, odborně Mitragyna Speciosa, je tropický strom z čeledi mořenovitých, jenž se vyskytuje v zemích jihovýchodní Asie a Indočíny (Malajsie, Thajsko, Indonésie, Myanmar, Vietnam). Dorůstá do výšky až 25 metrů a má oválné sytě zelené listy s bělavou, nebo načervenalou žilnatinou (podle stáří stromu) a v době květenství se žlutými květy vyrůstajícími na konci mladých větví. V rostlině se nachází přes 40 různých strukturou podobných alkaloidů, přičemž nejvýznamnějšími a nejvíce prozkoumanými z nich jsou mitragynin, jenž dominuje v zeleném a bílém kratomu, a 7-hydroxymitragynin, který naopak převažuje v červeném a žlutém druhu. Paleta obsahových látek je však širší. Mimo alkaloidů rostlina obsahuje i různé flavonoidy, terpenoidní saponiny, polyfenoly a glykosidy.

Většina produkce se soustředí na ostrově Borneo, v jeho západní části (provincii Západní Kalimantan), odkud pochází i náš kratom. Na rozsáhlém území deštných lesů v deltě řeky Kapuas, podél jejího toku až do středu ostrova jsou rozeseté farmy, kde probíhá sběr listů i jejich následné sušení. Farmáři preferují starší vzrostlé stromy, jelikož na nich rostou listy s vyšším obsahem alkaloidů. Listí z divoce rostoucích stromů se ve většině případů nesbírá pro export, z důvodů možné kontaminace volně žijící zvěří.

Kratom, jinými názvy ketum, biak, kakuam, ithang, mambog, thom je příbuzný kávovníku, ale četné přirovnání ke kávě není přesné, byť pochází ze stejné čeledi.

Největším odběratelem kratomu jsou Spojené státy, kde se odhaduje počet jeho sběratelů v řádech miliónů. V USA je kratom běžně dostupný v maloobchodech, weed shopech a na benzinových stanicích.

V České Republice zájem o rostlinu mezi lety 2019 a 2022 prudce narostl, především pro sběratelské účely.

Nejčastěji se s ním setkáme ve formě jemně mletého prášku, kapslí, extraktu, nebo drcených listů.

mceclip0-2Kratom_leavesmceclip1-1

Historie kratomu:
První zmínky o kratomu pocházejí z 19. století, ze záznamů nizozemského botanika Pietra Korhalse, avšak v zemích původu je oblíbený od pradávna a používá se tam k mnoha různým účelům.

Barvy a druhy kratomu:
Dělí se na základní 4 barvy, které se liší zpracováním, sušením a některé fermentací (nikoliv barvou žilnatiny).

Zelený – Rychlé sušení v sušárně a následně slunci
Nejprve jsou listy rozloženy v sušárně, následně přeneseny na slunce 1-2 dny, kde jsou sušeny do úplného zbavení vody

Bílý – Pomalé sušení listů v temnu sušárny
Dlouhé sušení v temnu, během procesu dochází k metabolizaci, která vede k vyblednutí listu

Červený – Dlouhý proces fermentace
Listy krátce sušené na slunci, následuje dlouhý proces fermentace 5-7 dní

Žlutý – Kratší proces fermentace
Podobný proces jako u červeného, s rozdílem kratší doby fermentace 3-4 dny

red-veinwhite-vein

Mýtus o barvách žilnatiny souvisejícími s barvou kratomu je dost rozšířený, ve skutečnosti jsou žilky kratomu načervenalé (mladý list) a bělavé (zralý list). Navíc žilnatina je tvrdá a její rozemletí na jemný prášek je obtížné.

Co znamenají názvy přidružené k jednotlivým barvám? Jsou to mixy více barev, namíchané pro dosažení různých barevných efektů, ale zrovna tak aby prodejce mohl disponovat s více produkty pro komerční účely. Například Green Malay neznamená zelený z Malajsie, ale je to dominantně zelený kratom s přidáním bílého v několika pár desítek procent. Jednoduše zvučné názvy nemají s místem původu nic společného. Na druhou stranu bílý a zelený kratom je různě bohatý na alkaloid zvaný mitragynin, červený díky procesu fermentace zas bohatý na 7-hydroxymitragynin, takže svůj význam to má. Do každé majoritní barvy se přimíchává většinou jedna ze tří základních barev (zelený, bílý, červený). Důležité taky poznamenat, že každý farmář či prodejce si poměry barev míchá sám. V případě našich produktů jsou druhy namíchané přímo farmáři po usušení a rozemletí.

Účinky a dávkování kratomu:
Bohužel dle legislativy ČR nemůžeme uvádět benefity, rizika, nežádoucí účinky, zrovna tak způsob a množství dávkování. Kratom je v České republice schválen pouze jako sběratelský předmět, nikoliv jako potravina, lék, nebo výživový doplněk.

Je kratom legální?
Ano, kratom je v České republice legální, avšak pouze jako sběratelský předmět jak je uvedeno výše. Na našem e-shopu jej proto prodáváme pro sběratelské, dekorativní a studijní účely.

V ostatních zemích Evropy je legislativa různá a může se v průběhu času měnit. Proto je třeba dávat pozor, pokud s kratomem cestujete!

Legální v zemích Evropy:
Česko, Německo, Rakousko, Holandsko, Belgie, Maďarsko, Ukrajina, Španělsko, Řecko, Chorvatsko, Kosovo, Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Severní Makedonie, Malta

Nelegální v zemích Evropy:
Polsko, Slovensko, Slovinsko, Itálie, Švýcarsko, Lucembursko, Francie, Velká Británie, Irsko, Rumunsko, Bulharsko, Moldávie, Turecko, Gruzie, Rusko, Švédsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Island, Kypr

Kontrolovaný pro lékařské, průmyslové, nebo vědecké účely:
Portugalsko, Dánsko, Norsko, Finsko, Švédsko

Neznámý postoj:
Srbsko, Andorra, Monako, Lichtenštejnsko

Zdroj: https://www.kratomscience.eu/kratom-legality/

 

Dokument o kratomu s CZ titulky
"Rostlina naděje" (A Leaf of Faith, USA, 2018)
 Přeložený od nadšenců a obránců kratomu z Česko-Slovenské Asociace za Kratom, kteří dělají skutečně záslužnou práci.
 


Upozornění:
Informace kdekoliv na webu slouží pouze k všeobecné informovanosti a nejedná se o šíření toxikomanie. Upozorňujeme zákazníky, že kratom není potravina, a proto by se tak neměl používat.